На Львівщині стартує проект для профілактики дитячого травматизму від опіків

На Львівщині стартує освітній проект, який має на меті зменшити кількість дитячого травматизму від опікових травм завдяки лекціям для батьків про те, як уберегти малечу. Методика розроблена професором Гарвардського університету Геннадієм Фузайловим та його американськими колегами.

Про це сьогодні, 18 лютого, під час прес-конференції повідомила керівник проекту з українського боку, заступник директора департаменту охорони здоров’я Львівської облдержадміністрації Ірина Микичак.

За її словами, опікова травма у трійці лідерів причин дитячої смертності.

«Це не просто ураження шкіри. Часто це й ураження верхніх дихальних шляхів. Проблема, що внаслідок неї страждають практично усі органи і системи. Дитина може загинути від несвоєчасного надання меддопомоги, а при великій площі ураження інколи важко врятувати життя потерпілого», – зазначила Ірина Микичак.

Вона підкреслила, що найбільше випадків опіків в області фіксуються через кип’яток і полум’я.

За словами І. Микичак, причиною того, що діти обшпарюються є неналежний догляд: «Часто родини не облаштовують безпечно для дітей свої кухні і ванни. Тому у кожній сім’ї повинен бути острів безпеки. Ми орієнтуємо проект на те, щоб навчити батьків, медпрацівників простим правилам, що може зберегти життя дитини».

Методику розробив керівник проекту з американського боку, професор Гарвардського університету Геннадій Фузайлов зі своїми американськими колегами.

«Методика полягає у повторені одного й того самого фактору. Кілька років тому, коли ми пробували почати цей проект, нам сказали, що населення достатньо знає про профілактику і лікування опіків. Тоді ми провили велику роботу, щоб з’ясувати, чи дійсно батьки знають, як попередити опіки, – розповів професор. – Ми підтвердили, що у батьків відсутні ці знання».

Acai supports heart health by reducing stress on your back muscles, discs and joints. buy cheap cialis you can look here
Координатор проекту, головний спеціаліст департаменту охорони здоров’я ОДА з організації надання амбулаторно-поліклінічної допомоги дітям Мирослава Децик повідомила, що на початку Геннадій Фузайлов через «Скайп» проводив навчання з двома тренерами, які відповідають тепер за весь освітній проект в області.

«Вони будуть інтерактивно займатися з медичними працівниками. Плануємо зробити невеликі групи по 15 осіб, де будуть сімейні лікарі і акушери-гінекологи. Робота почнеться зі Львова. Всю область охопимо за два тижні», – повідомила вона.

Це лише перший етап проекту, зазначила І. Микичак. Далі медпрацівники читатимуть лекції для батьків.

«Це перший освітній проект, який має на мені не стільки навчити медпрацівників, скільки батьків, як поводитися зі своїми дітьми. Малеча дуже часто отримує травми через батьківський недогляд», – наголосила Мирослава Децик.

Ірина Микичак зазначила, що поки не відомо, яка вартість проекту. Однак планується залучити спонсорські кошти. Українська сторона очікує допомоги від американської, а також від громадських організацій.

«Поки що усе, що робимо, базується на волонтерських засадах. Наші тренери працюють у позаробочий час. Пізніше ми відряджатимемо лікарів в область. За ними буде зберігатися заробітна плата», – сказала Ірина Микичак

http://zik.ua

by #CreativeSMM

Scroll Up